Zuiderzon: toen en nu

Onze buren van Het Zijper Museum organiseerden op zondag 3 maart 2024 een mooie bijeenkomst over ons prachtige pand en de diverse bestemmingen die het heeft gehad. Hieronder in een filmpje van 4 minuten een samenvatting van deze dag.

Verlichte trekkers in de tuin - december 2023

bezoek van Pony Pip

We hebben met heel veel plezier deelgenomen aan het project Zorghoeven. Psychologe en paardencoach Sieka Bos heeft bij Het Max Plazier Huis samen met pony Pip groepstherapie aangeboden aan de bewoners. Op groep Dahlia deed ze dit in aanwezigheid van Pip, op groep Lely voerde zij groepsgesprekken zonder aanwezigheid van de pony. Dieren kunnen een mooi effect hebben op de kwaliteit van leven bij mensen met een dementie. De betrokkenheid van Sieka maakte onderdeel uit van haar onderzoek naar dit effect. Lees hier haar artikel uit het Tijdschrift voor Gerontologie en Geriatrie.

Wij hebben genoten van de aanwezigheid en talenten van Pip!

Bewegen met "Team Sportservice Schagen"

Dansen met Stichting "Muziek zonder grenzen"

Een mooi inspectierapport

November 2021 bezochten twee inspecteurs van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) Het Max Plazier Huis. Zij hebben het huis beoordeeld op de voorwaarden voor goede en veilige zorg. Als nieuwe zorgorganisatie zaten we al een poosje op dit bezoek te wachten. Benieuwd naar hun kritische blik en adviezen, maar toch ook wel een tikkeltje gespannen. Eind januari 2022 hebben we de conclusies van dit bezoek ontvangen.

Met veel trots delen we dit rapport. De IGJ omschrijft ons als huis waar in korte tijd veel voorwaarden op orde zijn gebracht die nodig zijn voor het leveren van goede en veilige zorg. Ze zien onze persoonsgerichte visie terug in de zorgverlening en de goede samenwerking. De aanbevelingen sluiten perfect aan bij ons motto voor 2022: van pionieren naar borgen. Dit jaar gaan we met veel enthousiasme tijdens scholingsbijeenkomsten met elkaar in gesprek over de kernwaarden en missie. Om er zo met z’n allen nog eens goed op te kauwen. Het nog meer in ons dagelijks handelen te laten meewegen. Verder zijn we al heel kritisch op het toepassen van vrijheidsbeperkende maatregelen en willen we dit komend jaar tegen het licht houden van de Wet Zorg en Dwang.

De inspectie eindigt met de conclusie dat we in korte tijd al veel randvoorwaarden op orde hebben weten te brengen met een cultuur van leren en verbeteren. Ze hebben er daarom alle vertrouwen in onze toekomstige ontwikkelingen.

Zo. Die kunnen we met z’n allen mooi in onze zak steken. Dankzij de bevlogen inzet van alle vrijwilligers en collega’s. Alles om alle unieke bewoners van Het Max Plazier Huis een fijne woonplek te kunnen bieden.

Het volledige rapport is hier in te zien.

Compleet: zes woongroepen

2021, het eerste volledige jaar in Het Max Plazier Huis. Een jaar waarin we een thuis werden voor 48 bewoners. Voor de één ging dat gemakkelijker dan voor de ander. Maar met elkaar hebben we er het beste van gemaakt. Met heel veel liefde. Dankbaar dat deze mooie mensen ons hun vertrouwen hebben geschonken en wij voor hen mogen zorgen in de laatste fase van hun leven. Dit leverde veel, heel veel waardevolle momenten op. Groot en klein. Waar zowel de bewoners als de medewerkers volop van genieten. Kijk de video maar en oordeel zelf. Vanuit Schagerbrug wensen we iedereen een mooi 2022 toe. Wij gaan er in ieder geval voor. Veerkrachtig en vol vertrouwen. Welkom 2022!

Duofiets

Sinds begin 2021 fietsen we vrolijk de lente tegemoet met onze prachtige duofiets. Geschonken door Ron Smit Tapijt en Gordijn Center uit Schagen. Met veel enthousiasme en vaak luid bellend, zoeven de bewoners tegenwoordig door de tuin. En wat is die tuin prachtig geworden. Dankzij de toegewijde vrijwilligers die hier vele uren tijd in steken. We genieten hier dagelijks met volle teugen van. Luierend, kuierend, of, met onze nieuwe aanwinst: fietsend!

Vijf woongroepen

Vanaf 1 januari 2021 hebben we maarliefst 22 nieuwe collega's bij ons team mogen verwelkomen. Allemaal ervaren en zeer gemotiveerde medewerkers die klaar staan om met zeer veel enthousiasme en toewijding voor de bewoners van Het Max Plazier Huis te zorgen. In een mooie mix van 'oud'-medewerkers en splinternieuwe collega's, zorgen we inmiddels al in vijf woongroepen voor 40 bewoners! Met ingang van 4 januari 2021 zijn namelijk ook de Iris en de Dahlia geopend. Hier ontdekken 16 nieuwe bewoners hoe het is om te wonen in een nieuwe omgeving, in een groep. En als je niet goed meer weet, of vergeet, dat je geheugen je in de steek aan het laten is, dan is het niet altijd makkelijk om te ontdekken dat alles anders is. Maar wanneer we dan samen de tijd nemen om uit te vinden wat er is, te praten over verwarrende gevoelens en soms samen wat stappen terug zetten, dan gaat het vaak wel weer. Dan maken we er samen maar het beste van. Wat regelmatig ook verrassend gezellig kan uitpakken. Met mooie gesprekken aan tafel, of samen lachen onder het genot van een advocaatje. En ook in januari zijn we buiten. In een dikke winterjas op het terras, met een winters zonnetje op je gezicht. Of samen onder de paraplu de hond uitlaten. Met een lach en een traan: we doen het samen. En dat voelt goed.

We zijn gestart!

Sinds 1 juli 2020 hebben wij onze deuren geopend voor de eerste bewoners. Dat is natuurlijk wennen. Voor de bewoners. Voor de medewerkers. "Wie bent u? " "Ik kan niks vinden. " "Waar ben ik ook alweer? " Maar het is vaak ook heel erg fijn. We ontdekken mooie zitplekjes. Er ontstaan prille vriendschappen.

Het huis, de bewoners, de medewerkers: we beginnen voorzichtig aan elkaar te wennen. En zo, stap voor stap, ontstaat er iets heel bijzonders. Er ontstaat: een thuis.